När du tar hem din kattunge

By on januari 15th, 2015.
Filed Under:Katter, Tips
Subscribe via: RSS

När kattungen är åtta veckor gammal är den redo för ett nytt hem. Men det betyder inte att omställningen inte är stor för katten som aldrig lämnat sina syskon eller sin mamma förut. Vi berättar vad du kan göra för att underlätta för din nya vän.

Hör först med uppfödare eller kattägaren vad katten är van vid. Kanske gillar den att ligga i en speciell låda eller om den har några saker som den blivit van vid: såsom ljud eller specifika mattider. All information som kattägaren kan ge är välkommet.

En vecka eller två innan ni ska hämta katten kan ni gärna lämna en filt eller kudde hos kattägaren som ni sedan hämtar upp tillsammans med kattungen. De familjära dofterna på kudden är en stor trygghet när den kommer hem till dig och inte minst under resan dit.

Se till att det finns en plats där kattungen kan klättra och klösa. Ett klösträd är bra och finns i olika storlekar. Man kan också göra ett eget med en stadig pinne och några meter rep som man lindar runt den.

Se till att det finns några platser på lite högre höjd som kattungen kan ligga på. Inte för högt så den inte kan ta sig ned, öka höjden successivt istället.

Kattungar och katter behöver aktiveras för att må bra. Både kroppen och hjärnan måste få arbeta dagligen för att de ska trivas och hålla god hälsa. Köp lite lite kattleksaker och gärna några klurig leksak som belönar med godis eller liknande när kattungen listar ut den. Du hittar massor av olika leksaker och kattillbehör på www.swecat.com. Tänk också på att köpa in matskålar och eventuellt ett koppel om ni tänker lära kattungen det.

Katter är extremt renliga djur så rengör kattlådan varje dag. Man brukar säga att man ska ha en låda per katt och en extra. Man kan ha en stängd låda om man vill men ha alltid en öppen eftersom vissa katter inte gillar att gå på låda då de inte kan ha uppsikt runt omkring sig.

Katter får inte i sig samma mängd vatten genom föda som vi människor och behöver alltid tillgång till rent vatten. När kattungen precis kommit hem till er och några månader framöver borde ni hålla er till kattfodret som uppfödaren gav. Sedan kan man börja introducera nytt foder.

Sedan är det viktigt att kattungen själv får bestämma när den vill gå in och lämna ett rum när den börjar utforska sitt nya hem. Var reda för att busa och gosa men låt kattungen komma till dig. Se till att omgivningen är lugn och tyst under de första dagarna så katten får chans att komma till ro. När kattungen blivit van vid er och omgivningen ska man börja vänja den vid viss hantering såsom kloklippning, att titta i öronen och munnen. Långhåriga katter behöver också vänjas vid att borstas, något som inte brukar vara något problem eftersom de flesta katter älskar borstar!

Lycka till med tillskottet!