För kattens lek

By on november 19th, 2013.
Filed Under:Tips
Subscribe via: RSS

Många drömmer om att ha ett sällskapsdjur. Ett tips till den som inte är pälsallergiker är att skaffa katt. De har en oemotståndlig charm, är lojala och är dessutom relativt självgående.

Lekande kattDet finns dock en hel del att tänka på att vara ägare till en katt. Till att börja med är katter väldigt smarta djur och kan bli ganska upproriska om de inte får som de vill. Rensar du inte kattlådan tillräckligt kan katten börja göra sina behov utanför lådan och i värsta fall på olämpliga ställen så som i soffan och sängen. Blir din katt bortskämd med alldeles för mycket blötfoder kan de slutligen vägra äta torrfoder. Får katten inte leka när den vill så kan det resultera i att den gör allting för att exempelvis väcka dig mitt i natten när du sover. Katter brukar då oftast jama mycket och testa gränser. Till exempel genom att klösa på den dyra skinnfåtäljen eller hoppa upp på hyllor med ömtåliga prylar på. En innekatt är extra känslig och behöver mer stimulans än en utekatt. Oftast får utekatten sitt behov tillfredsställt utomhus. Där finns det ju en oändlig värld att utforska.

Kattens stimulans

Men generellt kan man ändå säga att alla katter är i behov av stimulans även inomhus – mer eller mindre. När man skaffar katt bör man därför se till att köpa ett klätterträd. Att ge katten en alldeles egen möbel innebär att du förmodligen slipper att råka ut för att katten klöser på övriga möbler i hemmet. I butikerna som säljer kattredskap är det möjligt at finna klätterträd i alla möjliga storlekar och färger. Dessutom kan man välj mellan klätterträd som står fritt på golvet eller sådana som går att montera fast på väggen. Populära klätterträd är de varianter som har en hylla i toppen, oftast mysigt dekorerad i plysch. Där kan katten spana eller ta sig en tupplur.

Övriga måsten för katten är givetvis matskålar. Det krävs definitivt en foderskål men kattens vattenintag kan ske olika. Antingen genom en vattenskål, vilket är vanligast, eller genom vattenautomater, fontäner eller liknande. Hur som helst så gillar inte katter att dricka där de äter så tänk på placeringen.

En annan nödvändig pryl som katten bör ha är en kattbur. Det är oftast otympligt att frakta katter utan någon bur eller liknande. Det finns även varianter i form av ryggsäckar och bärväskor. Glöm inte att ständigt vara tillgänglig för katten när den fraktas för att öka tryggheten hos den.