Kittekattus.se http://kittekattus.se En sida om Norska Skogskatter Fri, 04 Dec 2020 14:35:23 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Allt för din katt http://kittekattus.se/allt-for-din-katt/ Tue, 27 Oct 2020 09:05:02 +0000 http://kittekattus.se/?p=82 Som kattägare så blir det lätt att man gör allt för sin katt så den trivs och har det bra. Om man har skaffat sig en katt så gäller det att man tar hand om den på bästa sätt. Det är viktigt att den får den mat den ska ha och att den aktiveras på bästa sätt.

Det kan se lite olika ut om man har en innekatt eller en katt som största delen av dagen är utomhus. Bor man på landet så kanske den får vara utomhus så mycket som den önskar och då blir aktivitetsbiten det som man kanske inte behöver tänka på. Katten kommer in då den blir trött och den får sin mat och sedan så lägger den sig för att vila. Se till så att katten som ni har får det bra och trivs i ert hem. En bra sovplats ska katten ha där den känner sig trygg.

Och det finns mängder av olika kattbäddar man kan titta på. En del är mer eller mindre bara små madrasser, men det finns även varianter som blir som ett litet krypin där katten kan gömma bort sig helt om den så vill. Man kan även hitta varianter som är designad att hängas upp på ett element. Ett perfekt sätt för katten att värma upp sig lite extra när den känner sig lite frusen.

Om man har en innekatt så gäller det att man skaffar sig saker som den kan aktivera sig med. Visst kan det vara skoj att leka med katten men det kan även vara bra att skaffa produkter där katten själv kan välja om den vill leka eller inte. Det är även viktigt att man ger katten det foder som passar bäst för husdjuret. Se till att ni köper hem det bästa för er katt. Det finns en del foder att välja bland och det är viktigt att de får i sig de näringsämnen som är bra för en katt.

Det kan till och med vara en bra idé att titta på något som ett koppel, eller ännu bättre, en sele till katten. På så sätt kan man gå ut med katten precis som folk gör med sina hundar. Nu kan det så klart behövas lite träning för att få en vuxen katt att acceptera koppel eller sele, men det kan absolut gå att träna upp dem. Bäst är om man kan börja göra detta när de är små. Då är det mycket lättare för dem att lära dem acceptera det.

]]>
Norsk skogskatt – personlighet och temperament http://kittekattus.se/norsk-skogkatt-personlighet-och-temperament/ Tue, 09 May 2017 11:25:16 +0000 http://kittekattus.se/?p=68 Till att de som funderat på att skaffa en norsk skogskatt men inte hittat någon information om vad man kan förvänta sig av dessa katter vad gäller saker som personlighet och temperament har vi kommit fram till att detta är precis vad vi bör informera om!

norsk_skogkatt_117890995En norsk skogskatt kan vara den perfekta familjekatten av mer än en anledning. Till att börja med är norska skogskatter väldigt glada och trevliga katter. De kan utan problem umgås med andra katter men även barn och andra djur. Den mest vanliga kombinationen av djur är ju troligtvis katt med hund och detta är något som fungerar alldeles utmärk för norska skogskatter. Äger man en norsk skogskatt och har funderat på att även skaffa hund är detta absolut något man kan prova på. Se bara till att vara väl förberedd och utrustad för detta redan innan hunden kommer hem.

En stor anledning till varför norska skogskatter fungerar så bra med så många andra familjemedlemmar är att den är i regel väldigt orädd av sig. Rädsla och nervositet är en vanlig anledning till varför det tar sådan tid för katter att vänja sig vid andra djur, men även besökare. Norska skogskatter har även en tendens att skapa en lite extra speciell relation med en specifik medlem av familjen och följer denne gärna överallt. Och detta kan lika gärna vara en hund som en människa.

Norska skogskatter är också väldigt fördelaktiga om man känner att man vill lära katten små saker som att gå i koppel eller till och med att hoppa på kommando. De leker ofta för att lära sig och är därför även en väldigt aktiv katt. Om man själv tar del av detta och aktiverar sin norska skogskatt kommer man att få en ännu gladare och smartare katt.

Dessa katter bör få vara utekatter och helst ha tillgång till en riktigt trädgård. De är nämligen utmärkta jägare och denna instinkt är något som de helst ska få utlopp för. Är man specifikt ute efter att ha en innekatt kan man gå igenom rasguiden på SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och hitta en som passar bättre där.

]]>
Bra mat för katten http://kittekattus.se/bra-mat-for-katten/ Wed, 16 Mar 2016 14:44:44 +0000 http://kittekattus.se/?p=47 Det är viktigt att katter får i sig rätt sorts föda, det behöver vara väl balanserad föda och ges i rätt mängd. Det kan se olika ut från katt till katt, så det gäller att man får veta från uppfödaren vilken typ av mat som är bra för katten.

Katt matdagsEnkelt kan man säga att det foder du handlar hos välsorterade butiker delas upp i vått och torrfoder, välj det som din uppfödare har rekommenderat men också vad som känns bäst för dig. Utgå fån katten och dina behov, vad som är smidigast för dig. Det sägs att katter kan vara lite dåliga på att dricka vatten, och är det så för din katt, välj då ett våtfoder så att katten får i sig mer vätska. Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig och din katt.

Som liten katt så är det ett speciellt foder för kattungar, de behöver en annan näring än vad en fullvuxen katt behöver. Samma gäller för gamla katter, då gäller det att få ett foder som passar för den gamla katten. Däremellan så finns det foder för dräktiga katter och för dem fått kattungar, ett speciellt foder för digivande honkatter. Vad ska då katten äta för att må bra, ja det bör vara foder som innehåller kolhydrater, protein och fett. Allt detta gör att katten får energi, bygger muskler, få bra päls och skydda kattens inre organ.

]]>
Köpa katt http://kittekattus.se/kopa-katt/ Wed, 11 Mar 2015 12:55:56 +0000 http://kittekattus.se/?p=39 Katter är som alla kattägare vet ett väldigt trevligt sällskapsdjur och tillsammans med hunden också vårt vanligaste. På många sätt är katten det optimala husdjuret, framför allt eftersom en katt är relativt lättskött och i stort sett tar hand om sig själv. För den som kanske går i kattankar kommer här några tips som förhoppningsvis kan fungera som hjälp i funderandet.

KattungeInnan man eventuellt köper katt är det viktigt att man tänker igenom köpet noga eftersom även om en katt som sagt är relativt lättskött så kräver den ändå både en del tid och engagemang, något som man måste vara beredd att lägga ner.

Vad gäller rent praktiska saker är det viktigt att man ser till att den uppfödare man köper katten av är seriös samt att katten inte är yngre än tolv veckor. Ett bra tips är också att registrera och id-märka sin katt.

Mat, matskålar, vattenskål och kattbur är exempel på sådant som man bör se till att ha på plats innan man köper katten. Det är också viktigt att tänka på kattens behov av lek och dylikt. Därför är ett bra tips att skaffa lite leksaker till katten i form av till exempel bollar, tygråttor och liknande.

]]>
När du tar hem din kattunge http://kittekattus.se/nar-du-tar-hem-din-kattunge/ Thu, 15 Jan 2015 14:55:49 +0000 http://kittekattus.se/?p=30 När kattungen är åtta veckor gammal är den redo för ett nytt hem. Men det betyder inte att omställningen inte är stor för katten som aldrig lämnat sina syskon eller sin mamma förut. Vi berättar vad du kan göra för att underlätta för din nya vän.

Hör först med uppfödare eller kattägaren vad katten är van vid. Kanske gillar den att ligga i en speciell låda eller om den har några saker som den blivit van vid: såsom ljud eller specifika mattider. All information som kattägaren kan ge är välkommet.

En vecka eller två innan ni ska hämta katten kan ni gärna lämna en filt eller kudde hos kattägaren som ni sedan hämtar upp tillsammans med kattungen. De familjära dofterna på kudden är en stor trygghet när den kommer hem till dig och inte minst under resan dit.

Se till att det finns en plats där kattungen kan klättra och klösa. Ett klösträd är bra och finns i olika storlekar. Man kan också göra ett eget med en stadig pinne och några meter rep som man lindar runt den.

Se till att det finns några platser på lite högre höjd som kattungen kan ligga på. Inte för högt så den inte kan ta sig ned, öka höjden successivt istället.

Kattungar och katter behöver aktiveras för att må bra. Både kroppen och hjärnan måste få arbeta dagligen för att de ska trivas och hålla god hälsa. Köp lite lite kattleksaker och gärna några klurig leksak som belönar med godis eller liknande när kattungen listar ut den. Du hittar massor av olika leksaker och kattillbehör på www.swecat.com. Tänk också på att köpa in matskålar och eventuellt ett koppel om ni tänker lära kattungen det.

Katter är extremt renliga djur så rengör kattlådan varje dag. Man brukar säga att man ska ha en låda per katt och en extra. Man kan ha en stängd låda om man vill men ha alltid en öppen eftersom vissa katter inte gillar att gå på låda då de inte kan ha uppsikt runt omkring sig.

Katter får inte i sig samma mängd vatten genom föda som vi människor och behöver alltid tillgång till rent vatten. När kattungen precis kommit hem till er och några månader framöver borde ni hålla er till kattfodret som uppfödaren gav. Sedan kan man börja introducera nytt foder.

Sedan är det viktigt att kattungen själv får bestämma när den vill gå in och lämna ett rum när den börjar utforska sitt nya hem. Var reda för att busa och gosa men låt kattungen komma till dig. Se till att omgivningen är lugn och tyst under de första dagarna så katten får chans att komma till ro. När kattungen blivit van vid er och omgivningen ska man börja vänja den vid viss hantering såsom kloklippning, att titta i öronen och munnen. Långhåriga katter behöver också vänjas vid att borstas, något som inte brukar vara något problem eftersom de flesta katter älskar borstar!

Lycka till med tillskottet!

]]>
För kattens lek http://kittekattus.se/for-kattens-lek/ Tue, 19 Nov 2013 09:45:45 +0000 http://kittekattus.se/?p=16 Många drömmer om att ha ett sällskapsdjur. Ett tips till den som inte är pälsallergiker är att skaffa katt. De har en oemotståndlig charm, är lojala och är dessutom relativt självgående.

Lekande kattDet finns dock en hel del att tänka på att vara ägare till en katt. Till att börja med är katter väldigt smarta djur och kan bli ganska upproriska om de inte får som de vill. Rensar du inte kattlådan tillräckligt kan katten börja göra sina behov utanför lådan och i värsta fall på olämpliga ställen så som i soffan och sängen. Blir din katt bortskämd med alldeles för mycket blötfoder kan de slutligen vägra äta torrfoder. Får katten inte leka när den vill så kan det resultera i att den gör allting för att exempelvis väcka dig mitt i natten när du sover. Katter brukar då oftast jama mycket och testa gränser. Till exempel genom att klösa på den dyra skinnfåtäljen eller hoppa upp på hyllor med ömtåliga prylar på. En innekatt är extra känslig och behöver mer stimulans än en utekatt. Oftast får utekatten sitt behov tillfredsställt utomhus. Där finns det ju en oändlig värld att utforska.

Kattens stimulans

Men generellt kan man ändå säga att alla katter är i behov av stimulans även inomhus – mer eller mindre. När man skaffar katt bör man därför se till att köpa ett klätterträd. Att ge katten en alldeles egen möbel innebär att du förmodligen slipper att råka ut för att katten klöser på övriga möbler i hemmet. I butikerna som säljer kattredskap är det möjligt at finna klätterträd i alla möjliga storlekar och färger. Dessutom kan man välj mellan klätterträd som står fritt på golvet eller sådana som går att montera fast på väggen. Populära klätterträd är de varianter som har en hylla i toppen, oftast mysigt dekorerad i plysch. Där kan katten spana eller ta sig en tupplur.

Övriga måsten för katten är givetvis matskålar. Det krävs definitivt en foderskål men kattens vattenintag kan ske olika. Antingen genom en vattenskål, vilket är vanligast, eller genom vattenautomater, fontäner eller liknande. Hur som helst så gillar inte katter att dricka där de äter så tänk på placeringen.

En annan nödvändig pryl som katten bör ha är en kattbur. Det är oftast otympligt att frakta katter utan någon bur eller liknande. Det finns även varianter i form av ryggsäckar och bärväskor. Glöm inte att ständigt vara tillgänglig för katten när den fraktas för att öka tryggheten hos den.

]]>
Vackra skogskatten! http://kittekattus.se/ Sat, 23 Mar 2013 11:38:58 +0000 http://kittekattus.se/?page_id=7 Allt fler människor har upptäckt den vackra Norska Skogskatten och köper gärna en sådan katt på grund av dess mycket vackra päls och trevliga psyke. Vi ger tips om var man köper skogskatten och hur den skall skötas.

Den Norska Skogskatten kommer som namnet antyder från Norge. Det mest fantastiska med denna kattras är den vackra pälsen. Den har en mycket tjock päls vilket gör att katten klarar sig mycket bra i kallare klimat. Pälsen är också vattenavstötande vilket gör att den klarar sig mycket bra i alla sorters väder. Som med alla andra långhåriga katter måste pälsen skötas ordentligt.

Det allra bästa med den Norska Skogskatten är att den har ett mycket trevligt sätt. Man kan nästan tycka att den är intelligent och den tycker mycket om att leka. Katten är social och tycker det är trevligt att umgås med människor.

Skogskattslingan

Om man är intresserad av att komma i kontakt med och kanske bli medlem i en förening som värnar om Skogskatten skall man besöka Skogskattslingans hemsida. Genom denna förening kommer man i kontakt med uppfödare av Skogskatter och man kan få tips om nya kattungar som fötts. Man får också tips och råd om Skogskatten i övrigt.

]]>
Att sköta en Skogskatt http://kittekattus.se/att-skota-en-skogskatt/ Tue, 12 Mar 2013 11:52:52 +0000 http://kittekattus.se/?p=10 Det är verkligen inte alls svårt att sköta om den trevliga Norska Skogskatten. Här kommer i alla fall några råd som i stort sett även passar in på vilken katt som helst.

Naturligtvis skall en katt få bra mat serverad. Det är väldigt viktigt att man tänker på att en Skogskatt likväl som alla andra katter skall få en balanserad kost. Det är alltid bra om katten har tillgång till torrfoder under dygnets alla timmar. Ibland är det så att en katt inte äter så mycket på en gång och hon kan behöva ha tillgång till mat hela tiden för att få i sig allt hon behöver. Tänk på att se till att det alltid finns nytt och fräscht vatten till en katt som äter mycket torrfoder. Maten sväller i magen och då behövs det mycket vatten. Om man vill kan man ibland servera mat som inte är torr. Många katter tycker om att då och då få mat som är lite färskare. Det finns väldigt mycket att välja mellan på katthyllorna i affären.

Pälsen

Det är faktiskt så att även om den Norska Skogskatten har en mycket tät och lång päls så är skötseln av pälsen förvånansvärt enkel. Pälsen tovar sig sällan, men för den skull är det bra att ha som rutin att borsta den någon gång i veckan. Pälsen fälls och då i rikliga mängder. Det kan ibland nästan se ut som att katten är korthårig då den fällt klart.

]]>